EEG olarak bilinen elektroensefalografi çekimi, beyindeki elektrik dalgalarını değerlendirme amacıyla yapılan bir testtir. Elektroensefalografi (EEG) çekiminde ortalama olarak 23 tane küçük elektrodlar, jel yardımı ile kafa derisine yerleştirilir. Bilgisayar yardımıyla beynin elektriksel aktivitesi kaydedilmektedir.
Epilepsi teşhisinde ve tipinin belirlenmesinde, birçok nörolojik sorunda tanıya yardımcı bir tetkiktir. Rutin bir EEG çekiminde; göz açıp kapatma, çocuğun derin nefes alıp vermesi (hiperventilasyon HPV), ışıkla uyarı (fotik stimülasyon) gibi yöntemler uygulanmaktadır. Buradaki amaç epileptik odağı ya da anormal aktiviteyi aktif hale getirmektir.
Çocuk ve bebeklerde EEG çekimi uyku sırasında da yapılabilmektedir. Uykudayken beyindeki biyoelektrik aktivitesi değişkenlik gösterir ve anormal aktiviteler ortaya çıkabilir. Bazı çocuklarda hem uykudayken hem de uyanıkken EEG çekilmesi, daha doğru bir değerlendirme ortaya koyabilmektedir.
Çocuk EEG’si çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilir ve raporlanır. Erişkin nörologlar tarafından çocuk EEG çekiminin değerlendirilmesi hatalı yorumlara yol açabilmektedir.
EEG, beyinsel hastalıkların tanısı koymada ve tanı sonrasındaki tedavi sürecini takip etmede önemli rol oynamaktadır. Çocuklarda EEG çekimi; nedeni bilinemeyen veya doğumda oluşan travma, beyin damar hastalığı, doğumsal anomali sebepli epilepsi hastalığı için kullanılabilir. Epilepsi dışında çocuklarda beynin işlevini bozan beyin iltihabı, bilinç bulanıklığı gibi hastalıklarda da öne çıkan bir testtir. Çocuklarda bazı hastalıklar sonucu koma durumu meydana gelebilir, komadaki bir çocuğun beyin aktiviteleri EEG ile izlenebilir. Yenidoğan bir bebeğin beyin gelişiminin, haftasına göre uygun olup olmadığı da EEG ile belirlenebilir.
Büyük çocuklarda rutin uyanıklık çekim öncesi özel bir hazırlık aşaması gerekmemektedir. Sadece çocuğun saçlarının temiz olması ve jöle, sprey gibi herhangi bir şey kullanılmaması yeterlidir.
Çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde uyanıkken EEG çekimi zor olabileceği için uykuda EEG çekimi tercih edilmektedir. Bebeklerde EEG çekimi için randevuya geleceğiniz günün gecesi normalden geç yatırıp erken kaldırmanız tavsiye edilmektedir. Hastaneye gelirken yolda uyumamasına dikkat edilmelidir.
Çocuk EEG Çekim Odası
EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG çekiminde yanlış bilinen bir konu da akıldan geçen düşüncelerin okunması veya zekanın ölçülmesidir. EEG bu işlemler için değil, beyin işlevini değerlendirmek için uygulanmaktadır.
Her yaşta insana EEG çekilebilmektedir. Herhangi bir radyasyon etkisi bulunmamakta ve kişiye zarar vermemektedir.
EEG çeşitleri aşağıdaki gibi temelde aynı görevi gören ancak süreleri ve durumları bakımından farklılıklara sahip olan türlerde yapılmaktadır.
Rutin çekim sırasında farklı nefes almalar ve bir ışığı takip etme gibi istekler olabilir. Uyku sırasındaki çekim genellikle uyku bozukluklarının tanısı için kullanılmaktadır.
Bebeklerde EEG nasıl çekilir?
Bebeklerde EEG çekimi zor olabileceği için, genellikle uyku sırasında yapılmaktadır. Bebek uyuduktan sonra kafasına elektrotlar takılır ve çekim yapılır.
EEG sonucu ne zaman çıkar?
EEG çekimi sonrasında çıkan sonuçlar, çocuk nörolojisi uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde sonuçlar çekim yapılan çocuğun veya bebeğin ailesine iletilmektedir.
Epilepsi EEG de kesin çıkar mı?
Epilepsi nöbeti geçirildiği sırada yapılan EEG çekimi, hastalığın tanısını koymada oldukça etkilidir. Ancak normal zamanda yapılan bu çekimde değerler normal yorumlanabilir. Farklı bir beyinsel sorunun olup olmadığı araştırılabilir.
Otizm EEG de belli olur mu?
Otizm Spektrum bozukluğu olan çocuklarda EEG’de subklinik deşarj bulgusu saptanabilir. Bu nedenle bu problemi olan çocuklarında uyku EEG’si incelemesi gerekmektedir. Bu olasılık %20-30 arasındadır. Yine dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, konuşma gecikmesi ve tik problemi olan çocuklarda da EEG incelmesi ile altta yatan nörolojik bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.
Epilepsi için EEG uygulaması nasıldır?
Epilepsinin değerlendirilmesi için çekilecek EEG, hem uyanıkken hem de uykudayken olmalıdır. Böylelikle daha doğru bir sonuç elde edilebilmektedir.